Alles over een uitvaart in Zwolle

Directe hulp na overlijden in Zwolle

Directe hulp na overlijden in Zwolle

Hieronder staat een overzicht van zaken die in de eerste uren na een overlijden in Zwolle geregeld moeten worden.

1 Bel uw huisarts of de huisartsenpost

Als een dierbare van u is overleden is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw huisarts. Mocht u uw huisarts niet kunnen bereiken dan kunt u ook contact opnemen met de huisartsenpost. U kunt hiervoor bellen naar de Huisartsenpost Zwolle, welke gevestigd is in de Isalaklinieken (naast de afdeling spoed). Het adres is Dokter van Heesweg 2, 8025 AB Zwolle. Het telefoonnummer waar u naar kan bellen is 0900 333 6 333.

De huisarts zal een verklaring van overlijden opstellen. Deze verklaring heeft u nodig om het verlof tot begraving of crematie te verkrijgen van de gemeente Zwolle. Zonder deze verklaring kan de overledene niet worden begraven of gecremeerd. Als uw dierbare is overleden in de Isalaklinieken dan zal de behandelend arts een verklaring van overlijden afgeven.

Als u vermoedt dat uw dierbare is overleden als gevolg van een misdrijf of zelfmoord dan moet u onmiddellijk het alarmnummer 112 bellen.

2 Heeft de overledene uitvaart wensen vastgelegd

Het is verstandig om direct uit te zoeken of de overledene zijn of haar uitvaart wensen heeft vastgelegd. Het kan zijn dat de overledene iets heeft opgeschreven of dat het is vastgelegd in bijvoorbeeld een testament. Mocht u niet weten of de overledene een testament had dan kunt u contact opnemen met het Centraal Testamentenregister.

U kunt op werkdagen (tussen 9.00 -12.00 uur en 13.30 -16.00 uur) bellen met nummer 0900-114 4 114. U kunt via dit nummer alleen achterhalen of er een testament is en zo ja, bij welke notaris dit is vastgelegd. De overledene kan ook een codicil hebben nagelaten, dat is een aanvulling op het testament. Het kan ook zijn dat de overledene een codicil heeft waarin staat dat hij of zij graag wilde dat (een deel van) zijn organen mogen worden gebruikt om andere mensen te redden. De meeste mensen die een codicil hebben bewaren deze in hun portemonnee , handtas of jas. Gegevens over uitvaartwensen bewaren de meeste mensen op de plek waar ook andere belangrijke papieren liggen.

3 Heeft de overledene een uitvaartverzekering

Probeer direct uit te zoeken of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan vindt u op de polis een nummer waar u in geval van overlijden naar toe kunt bellen. De verzekeraar kan u precies uitleggen wat voor soort verzekering de overledene heeft. De overledene kan een kapitaal verzekering hebben. In dat geval zal de verzekeraar het overeengekomen bedrag betalen voor de uitvaart. De nabestaanden kunnen in deze situatie helemaal vrij kiezen welke uitvaartondernemer de familie zal bijstaan. Wanneer er sprake is van een natura verzekering zal de verzekeraar de uitvaart het liefst zelf willen uitvoeren. Mocht u in dit geval toch de voorkeur hebben voor een andere uitvaartondernemer dan doet u er verstandig aan om de verzekeraar te vragen welk bedrag dan wordt uitgekeerd. Vaak is het uit te keren bedrag lager dan de verzekerde waarde. Door dit van te voren goed uit te zoeken weet u precies welk budget u heeft voor de uitvaart.

Kijk voor uitgebreide informatie in het hoofdstuk Uitvaartverzekering in Zwolle

4 kies een uitvaartondernemer

Als u de eerste drie stappen heeft doorlopen dan is het tijd om een uitvaartondernemer te kiezen. In Zwolle werken tientallen uitvaartondernemers. De meest relevante uitvaartondernemers in Zwolle vindt u in de bedrijvengids op deze website. U kunt er ook voor kiezen om eenvoudig en snel verschillende uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken. Op Uitvaartmarkt.nl kunt u een wensenlijst invullen waarna u binnen enkele uren meerdere offertes ontvangt van uitvaartondernemers uit Zwolle. Uitvaartmarkt.nl maakt het ook mogelijk om uitvaartondernemers te vergelijken op kwaliteit en een aantal uitvaartondernemers hebben op Uitvaartmarkt.nl ook een bedrijfsfilm staan. In die film presenteren ze zichzelf en laten ze zien hoe ze te werk gaan. Zo kunt u van te voren precies zien of de betreffende uitvaartondernemer bij u past.

Let op! U heeft de tijd om een uitvaartondernemer te kiezen

Vaak denken mensen dat ze in een paar minuten moeten kiezen welke uitvaartondernemer de uitvaart zal verzorgen. Maar dat is niet nodig, na een sterfgeval kunt u gerust de tijd nemen om een uitvaartondernemer te kiezen die het beste bij u past. Er is niets vervelender dan geconfronteerd te worden met een uitvaartondernemer waar u helemaal geen klik mee heeft.

5 Kleding en sieraden voor overledene uitzoeken

Nadat u een afspraak heeft gemaakt met de uitvaartondernemer van uw keuze kunt u vast nadenken over de opbaring. Als het mogelijk is kunt u de kleding vast klaarleggen die de overledene aan krijgt. Dat telt ook voor eventuele sieraden. U kunt de uitvaartverzorger ook goed helpen door een (actuele) foto van de overledene klaar te leggen. De uitvaartverzorger kan dan precies zien hoe de overledene er bij leven uit zag. Daar kan men dan rekening mee houden bij de laatste verzorging. Als de overledene een bril droeg of een kunstgebit dan kunt u deze ook vast klaar leggen.

Probeer ook vast na te denken of u de overledene thuis wil opbaren of in een uitvaartcentrum in Zwolle. Kijk voor meer informatie over opbaren in Zwolle in de infotheek van deze website.

6 Geef dieven geen kans!

Helaas is het zo dat dieven geen uitzondering maken voor mensen in rouw. Sterker nog sommige dieven maken er hun specialiteit van om in te breken in huizen van mensen die zijn overleden. Het is daarom belangrijk dat u de woning goed afsluit als de overledene alleen in de woning woonde. Noem in de rouwadvertentie bij voorkeur niet uw huisadres. Inbrekers weten namelijk dat er tijdens de uitvaart zeer waarschijnlijk niemand thuis is. U kunt er voor kiezen om het adres van uw uitvaartondernemer te gebruiken als postadres. Mocht u uw adres toch graag willen vermelden in de rouwadvertentie dan is het verstandig om mensen in de buurt te vragen om op uw woning te passen tijdens de uitvaart.

7 De komende dagen

Nu de eerste stappen zijn doorlopen is het tijd om samen met uw uitvaartondernemer te gaan werken aan de uitvaartplechtigheid in Zwolle. Er moeten heel veel keuzes gemaakt worden in slechts een paar dagen. Denk daarbij aan het kiezen van de kist of opbaarplank, wie krijgen een rouwkaart toegestuurd, hoe wilt u de condoleance vormgeven en wilt u deze houden in het crematorium, uitvaartcentrum of misschien wel in een horecagelegenheid in Zwolle. In de infotheek van deze site vindt u alle informatie en inspiratie die u kan helpen om de uitvaart helemaal naar eigen wens vorm te geven.

Overlijden in regio Zwolle melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206